Caitlin mccabe portfolio 2014

download Caitlin mccabe portfolio 2014

of 31

  • date post

    30-Mar-2016
  • Category

    Documents

  • view

    217
  • download

    1

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Caitlin mccabe portfolio 2014

  • Architectural PortfolioRensselaer Polytechnic Institute

    Bachelor of Architecture 2014

    Caitlin McCabe

  • Student WorkB.ARCH 2014

    Rensselaer Polytechnic Institute

    Architectural Portfolio

    (845)249-8983Caitlinmccabe12@gmail.com

    10 Dwyer Lane Wappingers Falls, New York, 12590

    Rensselaer Polytechnic InstituteBachelor of Architecture 2014

    Minor in Psychology

    Caitlin McCabe

  • Adaptive Resiliency

    Table of Contents

    NUK II

    Plein Air Tower

    Center of Excellence

    South Bund Redevelopment

    Apartment Complex

    Creating Space

    Recycled Materials

  • Poughkeepsie, New YorkThesis

    Spring 2014

    Adaptive Resiliency

    Architectural PortfolioTable of Contents

    Lujbjana, SloveniaDesign Development

    Spring 2013

    NUK II

    New York, New YorkCenter for Architecture Science and Ecology

    Fall 2011

    Plei Air Tower

    RPI Campus, Troy, New YorkDesign Studio 6

    Spring 2013

    Center of Excellence

    Shanghai, ChinaDesign Studio 5

    Spring 2012

    South Bund Redevelopment

    Troy, New YorkDesign Studio 5

    Spring 2011

    Apartment Complex

    Design Studio 2Fall 2009

    Creating Space

    Design Studio 1Fall 2009

    Recycled Materials

  • This was a group project in collaboration with Michael Mancuso and Tatianna Hart. In this studio, we started with the schematic design of Kamvari Architects for the National and University Library in Ljubljana, Slovenia and brought the design through to the design development phase. Our main concept was to extend the horizontal plane by lifting it and wrapping it vertically to hover over and preserve the roman ruins excavated on the site. The circulation strategy is a continuous spiral through the entire build-ing by the use of sloped surfaces. Along these sloped surfaces are the books stacks so that you circulate through the books as you wind up the building. The sloped surfaces create a staggered flooring pattern in section which visually connects all the different spaces with in the library.

    NUK II

  • Lujbjana, SloveniaDesign Development

    Spring 2013

    NUK II

  • building forms a continuous spiral building circulation is orthogonalthrough slabs and cores

    micro/macro spiral circulationutiliizing ramping and slabs

    public garden circulation public urban circulation garden as urban extension

    sectional visual connectivity across courtyard sectional visual discontinuity within building interior integrated interior physical connectivity and exterior visual connectivity

    continuous longitudinal form comprises three distinct, rotated bars unrolled longitudinal form is primarily flat and consistent unrolled longitudinal form is dynamic, expanding, and iconic

    improved pedestrain flow through site and ruins optimum (time-saving) public circulation avoids contact with site and ruins improved pedestrian traffic engaged with site and ruins

    TUBE BOTTOM

    TUBE TOP

    STRUCTURAL TEE

    NEAR RAMPs

    FAR RAMPS

    FLOOR

    BAR DIVISION

    CORE

    CLEARANCE

  • Lujbjana, SloveniaDesign Development

    Spring 2013

    NUK II

  • Plein Air Tower

  • FIXED CONNECTION

    SOUTHERN SUMMER WINDS

    NORTHERN WINTER WINDS

    INTAKE (CLOSED)

    INTAKE (OPEN)

    105

    1 20

    1 35

    1 50

    1 651 95

    21 0

    225

    240

    255

    1 5

    30

    45

    60

    75285

    300

    31 5

    330

    345

    3 m/ s

    5 m/ s

    8 m/ s

    11 m/ s

    14 m/ s

    PLEIN-AIR TOWER

    130local exposure

    250regional exposure

    400district exposure

    COMPUTATIONAL PROCESS

    towers twist to access panoramic views, accountingfor differences in floorheight & size

    etfe envelope shrinks tocover program, leaving air gapfor updraft air circulation

    etfe mullions mapped to skin.they become more dense atresidential areas to simulateglazing

    full system accomodates mixedprogram while creating a varietyof environments tailored to the type of user

    This was a group project in callaboration with Jessica Bristo, Elizabeth Walsh, and Josh Gerber.

    Our design solution looks to optimize In designing a tall build-ing for the site at 8 Spruce Street (New York, NY), We intended to capture the wind and solar energies offered by the sites relative exposure, in an effort to reduce the need for mechani-cal systems. Specifically, we will accelerate the already preva-lent N-W winter winds into the building envelope to generate power, using the buildings overall torqueing geometry, cou-pled with a textured faade which will aid in creating surface turbulence during the summer.Additionally, the site occupies a busy pedestrian zone com-ingling students, commerce, and residents, as well as relative proximity to City Hall. The site will serve as a confluence of program, with the objective of providing a variety of meeting spaces and means of access between the site and neighbor-ing streets.

    New York, New YorkCenter for Architecture Science and Ecology

    Fall 2011

    Plei Air Tower

  • 15

    10

    12

    6

    20

    3

    CLOSEDCONDITION

    OPENCONDITION

    PLAN

    PLAN

    SECTION

    SECTION

  • New York, New YorkCenter for Architecture Science and Ecology

    Fall 2011

    Plei Air Tower

  • Center of Excellence

  • This project was a Center of Excellence located on RPI Campus in Troy, New York. The building massing is one curve that is generating from the slope of the site it is on, connecting RPI Campus to the City of Troy. There is one grand curving staircase the leads all the way up the terracing floors of the building. The program switches from the North side of the building, allowing for maxium views looking back on RPI Campus, to the south side of the building, allowing for maximum views overlooking the City of Troy. The facade pattern was designed in Grasshopper, and it responded directly to the program with in the building. The more public the space was, the more open the facade was,and vice versa; the more private the spaces, the more closed the facade was.

    Facade Iterations

    Section 2 Scale 1:1/16

    Plan 3 Scale 1:1/32

    Plan 4 Scale 1:1/32

    Section 3 Scale 1:1/16

    Plan 5Scale 1:1/32

    Plan 6 Scale 1:1/32

    Facade

    Unrolled Facade Elevations

    SECTION

    Facade Iterations

    RPI Campus, Troy, New YorkDesign Studio 6

    Spring 2013

    Center of Excellence

  • South Bund Redevelopment

  • This project was in collaboration with Xie Jie. This was a redevelopment of the South Bund to create a more public accesible uraban strategy. It was located on the Huangpu River front in Shanghai, China.The concept for this project was creating an urban stratagey that allowed people from all different backrounds to come and interact with each other.One thing that interested us the most was the changing of small to large scale program along Old Shanghai Street, from Yu Yuan leading towards our site. This urban stratagey took on the task of interconnecting these two types of spaces tosee them as one instead of as drastically different entities. From this idea, emerged a wave-like project: a mix of landscape and architecture, where you can be on the ground floor of one building and walk a few steps and be ont the top of another. There is a blurring of what is exterior and what is interior.

    nodeA

    nodeB

    nodeC

    nodeD

    nodeE

    nodeF

    PUBLIC -----------more open to the citizens and tourists

    PRIVATE----------less easy to get into

    Culture Event

    Yuyuan Shopping Mall

    City TempleYu Garden(HuXin Pavilion)

    Shopping Square

    Old Town Art World

    Low-income Residents Area

    Tourists Bus Parking

    Riverview Apartments

    JiuShi Tower(Oce)

    Riveerview Hotel

    Tourists Bus Parking

    Golden Bund(Resicents)

    Shanghai Old Street

    Tunnel Museum

    Yuyuan small theater

    Ferry terminal

    Hotel Indigo

    nodeAPrologue nodeBLINKING nodeCCONFLICT nodeDCROSSING nodeEWEAVING nodeEEpilog

    parkin

    g plot

    large scale landscapes]+ programs under the ground

    small scale of shops+programs above the ground

    plaza2

    plaza3

    waterfront park

    ferry terminal

    tourist ship terminal

    tower1

    tower2

    tower3

    tower4

    TERMINALL FOR TOURISTS FERRY TERMINALWATERFRONT PARK

    x

    x

    s

    s

    0 2322212019181716151413121110987654321

    1from old town 2from cross road 3from main road4from plaza 5from waterfront park 6from ferry

    Large Scale vs Small Scale DiagramUrban Circulation Diagram Massing Diagram

    PLANS AND SECTIONS

    4from plaza 5from waterfront park 6from ferry

    Shanghai, ChinaDesign Studio 5

    Spring 2012

    South Bund Redevelopment

  • Apartment Complex

  • ANALYSIS DIAGRAMS

    Summer Solstice

    Winter Solstice

    Spring Equinox

    Autumn Equinox

    Natural Light Inltrating the Crevasse

    N

    Expanding from Conned to Free

    Extending the River view from the Street

    Moving From the Open to the More Conned back to the Open

    N

    N

    N

    This project was based off a case study house, the Maison Aho by Alvar Alto. The program of this project was a 24 unit apartment complex for visiting and permanent scholars. The location was on the Hudson River in downtown Tory, New York. I took the idea of the confined breaking away to the open from the prilimanary study on Alvar Aaltos Maison Aho. It started out as one full massing and then started to break away